fbpx

נזיקין כתוצאה מהפרת הסכם גירושין

רשלנות רפואית
עו”ד ארז כהן
6 אוקטובר 2021

הסכם גירושין נועד להבטיח כי כל ההסכמות בין הצדדים ייושמו בצורה הוגנת וללא בעיות בעתיד. עם זאת, לא מעט מקרים מובילים לכך שאחד הצדדים מפר את ההסכם. הפרות אלו לרוב נתפשות בעיקרן כמפריעות, כמסבות עוגמת נפש, ועם זאת, עלינו גם לקחת בחשבון שהן עלולות לגרום לנזקים חמורים כלכליים ורגשיים, אשר ניתן לתבוע בגינם פיצויים במסגרת דיני הנזיקין.

 

הפרת הסכם גירושין, דינה כדין הפרת הסכם לכל דבר ועניין

הסכם גירושין שנחתם בין בני זוג שעברו הליך גירושין הינו הסכם משפטי מחייב. ההסכם כולל הסדרים שונים, כגון: תשלום מזונות הלא הוא התשלום החודשי שצד אחד מתחייב לשלם לצד השני או לילדים, חלוקת רכוש הקובעת את חלוקתם של הנכסים המשותפים בין הצדדים, משמורת והסדרי ראייה בכל הנוגע לשמירה על קשר עם הילדים ועוד.

כאשר צד אחד אינו עומד בהסכמים אלו, ניתן לראות בכך הפרת חוזה, אשר נושאת אחריה השלכות משפטיות.

 

סוגי הפרות לדוגמה והשלכותיהן

אי תשלום מזונות ילדים הוא הדוגמה המופתית ביותר, כאשר הצד החייב במזונות נמנע מתשלום כספים שהתחייב עליהם בהסכם הגירושין, הוא לא רק מפר את ההסכם, אלא גם פוגע בפרנסתו של הצד השני ובזכויות הילדים.

אי תשלום מזונות נחשב לאחת מההפרות החמורות ביותר, ומאפשר לתבוע לא רק את המזונות המגיעים, אלא גם פיצוי על הנזקים שנגרמו כתוצאה מאי קבלת הכספים בזמן.

כך למשל, במקרה בו הורה אחד נמנע מתשלום מזונות במשך זמן רב, למשל חצי שנה, עלול הצד השני להיתקל בקשיים כלכליים רבים, ואף להיכנס לחובות כתוצאה מהצורך לממן את צרכי הילדים לבד. במצב כזה, ניתן לתבוע את ההורה המפר על סכום המזונות המצטבר, וכן על פיצוי נוסף בגין הנזק הכלכלי שנגרם, כולל ריבית והצמדה.

חלוקת רכוש היא חלק בלתי נפרד מהסכם גירושין, ואם צד אחד אינו מעביר את הרכוש המוסכם – כגון דירה, רכב או חשבונות בנק – ניתן לתבוע אותו בגין נזקים שנגרמו. הפרה כזו פוגעת בזכות הקניין של הצד השני ועלולה לגרום לנזק כלכלי ישיר.

לדוגמה, במקרה שבו צד אחד מסרב להעביר את חלקו בדירה לצד השני, עלול הנפגע למצוא עצמו במצב שבו הוא חייב לשכור דירה חלופית, דבר הגורם לנזק כלכלי נוסף. במצב כזה, ניתן לתבוע את הפיצויים על עלויות השכירות והנזקים הנלווים.

 

האם ניתן לתבוע נזיקין בגין הפרת הסכם גירושין?

תביעה בנזיקין בעקבות הפרת הסכם גירושין היא אפשרית, אם כי חשוב לציין כי לרוב ישנן פעולות אחרות העומדות לרשות הצד שנפגע מאי-העמידה בהסכם הגירושין.

במקרים של אי תשלום מזונות, ניתן לפנות להוצאה לפועל לצורך גביית החוב. זהו מנגנון מהיר ואפקטיבי שמטרתו לסייע לצד הנפגע לקבל את כספו.

ניתן להגיש תביעה אזרחית במקרים של הפרות חמורות יותר. תביעה נזיקית בבית המשפט לענייני משפחה היא בהחלט דבר מה שניתן לבחון אותו עם עורך דין נזיקין או עורך דין מומחה לדיני גירושין.

במסגרת התביעה, על הנפגע להוכיח את ההפרה ואת הנזקים שנגרמו לו כתוצאה ממנה. בית המשפט רשאי לפסוק פיצויים בגין נזקים ישירים כמו חובות שנצברו או רכוש שלא הועבר, וכן פיצויים בגין נזק נפשי.

 

לסיכום

הפרת הסכם גירושין עלולה לגרום לנזקים כבדים הן במישור הכלכלי והן במישור הנפשי. כאשר צד אחד מפר את ההסכם, לנפגע יש את הזכות לתבוע פיצויים בנזיקין, בהתאם לנזקים שנגרמו לו.

בתי המשפט לענייני משפחה מאפשרים אכיפה של הסכמים אלו ופסיקה של פיצויים במידת הצורך. חשוב להבין כי כל מקרה נבדק לגופו, ויש להיוועץ בעורך דין מקצועי במקרים כאלה כדי להבין את האפשרויות המשפטיות ולפעול בהתאם.

    לייעוץ ראשוני חייגו 052-5262626 או השאירו פרטים

    בחר שעה לחזרה

    ייעוץ בוואטסאפ ייעוץ בפייסבוק